Нас часто запитують чи можна вживати Спіруліну при тій чи іншій хворобі.
Тому ми підготували для Вас цікаву та корисну статтю, де дали вичерпну відповідь на дане питання. А також коротко розглянули найпоширеніші хвороби та те, як проста корекція раціону харчування може покращити якість життя кожного.
Найбільш розвинені країни світу, такі як Японія, США, деякі країни Європи, де рівень здоров’я та медицини одні з найвищих, вже десятки років використовують Спіруліну як засіб профілактики та лікування безліч хвороб. Адже одним з ключових причин високої ефективності їх медичних систем є профілактика через здорове харчування та широкий перелік вживаних БАДів.
На думку провідних спеціалістів, міжнародних організацій та в сотнях досліджень, Спіруліна названа суперфудом №1 в світі, адже концентрація поживних речовин в ній більша ніж в будь-якому іншому продукті на Землі.

Спіруліна містить абсолютно всі речовини, які необхідні людині для нормальної життєдіяльності. Ряд унікальних складових – біопротектори, біокоректори, біостимулятори – не зустрічаються в жодному органічному продукті. Це обумовлює феноменальні властивості Спіруліни, як продукта харчування та лікувально-профілактичного засобу широкого спектру.
Навіть якщо Ви цілком здорові, ця інформація стане корисною для Вас, адже в кожного з нас знайдуться рідні чи знайомі, які хворіють хоча б одним з цих захворювань або знаходяться в зоні ризику!
Топ 5 найбільш поширеніших захворювань:
1.Серцево-судинні хвороби.
Серцево-судинні захворювання (ССЗ) займають перше місце серед хвороб у всіх країнах світу. Це клас захворювань, які пов’язані з патологією власне серця (інфаркт міокарда, аритмія, вади серця, міокардити), хвороби артерій (дистонія, атеросклероз, інсульт, гіпертонічна хвороба), хвороби вен (варикозне розширення вен, тромбофлебіт).
Основними причинами серцево-судинних захвоювань є:
- Нераціональне харчування (зловживання висококалорійною їжею);
- Гіподинамія (зниження рухової активності);
- Шкідливі звички (паління, алкоголь, наркотики);
- Емоційні стреси (стан напруги, який виникає під впливом сильних подразників);
- Забруднення довкілля (пестициди, препарати побутової хімії, лікарські препарати).
За результатами досліджень, у 90 % випадків серцево-судинним захворюванням можна запобігти покращивши раціон харчування.
Сучасна людина вживає їжі набагато більше, ніж того потребують енергетичні витрати, що призводить до підвищення рівня холестерину і розвитку атеросклерозу. Фрамінгемське дослідження в Національному інституті серця США – найбільш відоме серед проведених досліджень захворювань серця, отримав наступні результати: чим більше людина вживає в їжу насичених жирів та холестерину (їжу тваринного походження), тим більший у неї ризик ССЗ (опубліковано в «TheChinaStudy»T. ColinCampbell).
Якщо ми включимо до нашого щоденного раціону ненасичені жирні кислоти, антиоксиданти, вітаміни, мікроелементи, фітонутрієнти – ми значно знизимо ризики.
Де саме взяти комплекс біологічно активних речовин вибирати кожному. Та ми впевнено можемо стревджувати, що саме органічні овочі та фрукти в комплексі з суперфудами містять все необхідне в 100% біодоступності.

«Чи можна вживати Спіруліну при даній групі захворювань?»
Наша відповідь: «Однозначно ТАК!». Чим саме Спіруліни покращує здоров’я серцево-судинної системи:
- Підвищує еластичність кровоносних судин, що допомагає знизити кров’яний тиск;
- Знижує рівень «шкідливих» ліпідів (ЛПНЩ, ЛПДНЩ ) і холестерину в крові, запобігає атеросклерозу та як наслідок інфаркту та інсульту;
- Насичує організм всіма необхідними мікро- та макроелементами, чим саме попереджує бажання повертатись до звичної нам висококалорійної та бідної на поживні речовини їжі.
2. Цукровий Діабет.
Цукровий діабет (ЦД) – це порушення обміну речовин, коли підшлункова залоза не може виробляти інсулін, або коли організм не може правильно його використовувати.
Існують три типи діабету:
- Діабет 1-го типу – організм виробляє недостатньо інсуліну (гормону, який звязує цукор (глюкозу) в крові і доставляє до клітини), в результаті чого глюкоза не перетворюється в енергію. Становить 10-15% хворих на ЦД, в більшості випадків розвивається у дитячому та підлітковому віці.
- Діабет 2-го типу – організм не використовує інсулін повною мірою, хоча підшлункова залоза виробляє його достатньо. Становить 85-90% хворих на ЦД, в більшості випадків розвивається у людей старше 40 років.
- Гестаційний діабет діагностують у період вагітності, зазвичай наявним протягом певного часу та після народження дитини зникає.
В момент розвитку цукрового діабету процес метаболізму дає збій. Розвиваються такі ускладнення як: серцево-судинні захворювання, підвищення артеріального тиску, порушення зору, захворювання нирок, нервової системи, ускладнення вагітності і т.д.
На сьогоднішіній день не існує ні медикаментозних, ні хірургічних методів лікування ЦД. В кращому випадку сучасні лікувальні засоби дозволяють підтримувати якість життя, та не діють на причину захворювання.
Однак, в Японії, після ряду досліджень було доведено, що регулярний прийом Спіруліни позитивно впливає на перебіг хвороби пацієнтів з цим діагнозом. На протязі двох місяців хворим у суб- та декомпенсованій формах щодня разом з інсуліном або цукрознижуючими засобами давали добову норму Спіруліни. В результаті рівень цукру у хворих знизився до показників відповідних легкій (компенсованій) формі цукрового діабету. Все це дозволило знизити дозу інсуліну у лікуванні в три рази, а цукрознижуючих засобів вдвічі.
Індійські вчені провели дослідження, в якому взяло участь 25 людей з ЦД 2-го типу. Протягом 6 місяців одні пацієнти отримували Спіруліну, інші – плацебо. Результати показали, що прийом Спіруліни покращив рівень цукру в крові, ліпідний профіль, знизив рівень тригліцеридів та шкідливої фракції холестерину, важливим маркером є – зниження глікозильованого гемоглобіну.

« Чи можна вживати Спіруліну при ЦД?»
«Так!» Цілющий ефект Спіруліни при даній патології в наступному:
- Знижує рівень цукру в крові, запобігає гіперглікемії;
- Дозволяє знизити дози введення інсуліну;
- Дозволяє знизити кратність вживання цукрознижуючих препаратів;
- Знижує рівень холестерину в крові, чим запобігає розвитку атеросклерозу, як ускладненню ЦД;
- Насичує організм, зменшує відчуття голоду, запобігає ожирінню;
- В-каротин позитивно впливає на відновлення зору, а як ми знаємо ретинопатія є одним з найчастіших ускладнень ЦД.
Сьогодні в більшості розвинутих країнах світу при діагнозі «цукровий діабет» Спіруліна включена в курс лікікування.
3. Злоякісні новоутворення.
Злоякісна пухлина — захворювання, зумовлене неконтрольованим розмноженням клітин, їх аплазією та атипізмом, утворенням нових вогнищ пухлинного росту – метастазуванням. Медицині відомо багато чинників, здатних запустити механізми канцерогенезу. І один з них — це нездорове харчування. Речовини або чинники довкілля, що володіють даною властивістю, називають канцерогенами.
Як неправильне харчування впливає на ризик появи новоутворень?
Для виготовлення та зберігання продуктів використовують всім відомі хімічні канцерогени. До них належать групи поліциклічних та гетероциклічних ароматичних вуглеводнів, ароматичні аміни, нітрозосполуки, афлатоксини, а також вінілхлорид, метали, пластмаси, тощо. Вони здатні вступати в реакцію з ДНК клітин, тим самим спричиняючи їхнє злоякісне переродження.
Ряд досліджень показують, що Спіруліна або її екстракти можуть запобігти або пригнічувати ракові захворювання у людей та тварин. Клітинні біологи визначили систему спеціальних ферментів, які називаються ендонуклеазами. Вони відновлюють пошкоджену ДНК, щоб зберегти клітини живими та здоровими. Коли ці ферменти дезактивуються канцерогенами, помилки в ДНК стають неврегульованими, що веде до розвитку пухлини.
Дослідження in vitroпідтвердили, що унікальна речовина – Фікоціанін – сприяє підвищенню активності ферментів клітинних ядер та синтезу репарації ДНК. Це дозволяє гальмувати та зупиняти ріст ракових клітин, а також перешкоджає майбутньому метастазуванню. І саме Спіруліна є єдиним джерелом цілющого фікоціаніну.
Тому наша відповіть: «Так!» Спіруліну необхідно приймати хворим при злоякісних новоутвореннях як для запобігання, лікування, та після радіо- та хіміотерапії, як потужний загальнозміцнюючий та дезінтоксикаційний засіб.
4. Автоімунні хвороби.
Аутоімунні захворювання (АІЗ) – це такі захворювання, при яких імунна система спрямована проти клітин власного організму. Причин виникнення автоімунних хвороб є безліч, та науковці до сьогодні не знають, що саме провокує надмірне утворення антитіл і чим зумовлений їх руйнівний вплив на власні тканини.
Лікування всіх автоімунних патологій базується на проведенні медикаментозної імунодепресивної терапії та елімінації (виведення) автоімунних комплексів із організму (шляхом проведення плазмоферезу).

Важливим моментом у лікуванні АІЗ є те, що велика їх частина протікає на тлі вітаміно-мінерального дефіциту. Тому основне лікування патології завжди здійснюється в комплексі з прийомом БАДів (синтетично створених) або суперфудів (органічних). Запевняти, що Спіруліна протипоказана таким пацієнтам означає запевняти в тому, що їх організм не потребує додаткового джерела вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів, фітонутрієнтів та АК. Істина ж в протилежному!
Загальновідомо, що Спіруліна зміцнює імунітет. Але як саме вона впливає на нашу імунну систему знають тільки вузькі спеціалісти, звідки і виникають сумніви щодо її прийому. Більшість вважають, що Спіруліна підвищує титр антитіл і в результаті організм має сильнішу опору (або у випадку АІЗ ще більше страждає). Та це не так!
Ефект покращення стану імунітету при вживанні Спіруліни полягає в урегулюванні всіх обмінних процесів організму, виведенні токсинів, шлаків, важких металів, насичення корисними елементами. Все це веде до оздоровлення та гальмування динаміки АІЗ.
Тому відповідь «Однозначно ТАК! Потрібно вживати».
5. Захворювання щитоподібної залози.
Всі патології щитоподібної залози поділяються на 3-и групи:
- Захворювання з нормальною функцією ЩЗ (еутиреоїдні);
- Захворювання з підвищеною функцією ЩЗ (гіпертиреоїдні);
- Захворювання з пониженою функцією ЩЗ (гіпотиреоїдні).
Перша та друга групи захворювань складають 90-95% всіх патологій ЩЗ. Основною їх причиною є хронічна нестача йоду в організмі. Третя група складає 5-10% випадків, причиною яких є вроджена патологія, генетична схильність, перенесені оперативні втручання і рідше нестача йоду в організмі.

Більшість захворювань щитоподібної залози лікуються. Цим захворюванням можна запобігти шляхом корекцій дієти, зокрема пов’язаних з дефіцитом йоду в їжі. Майже у всіх випадках йод є основним профілактичним і лікувальним елементом (виключаємо третю групу, так як їм необхідна пожиттєва замісна гормональна терапія). Чому йод? Гормони ЩЗ на 65% складаються з цього мікроелемента.
Топ Спіруліна в 5-10 гр продукту містить 0,45- 0,9 мкг йоду. Така доза йоду немає значного впливу на функцію ЩЗ, але має високу біодоступність, що попереджає його дефіцит. А це, як ми знаємо, в рази важливіше! Саме тому Спіруліну рекомендують вживати при патологіях ЩЗ як додаткове джерело йоду та інших, не менш потрібних мікроелементів (особливо, Селену).
Тому наша відповідь: «Так, можна і потрібно!»
Наступні питання, що виникають у кожного: Коли краще? Яка доза? Як приймати? Яка тривалість курсу при даному захворюванні?
- Коли? Ранком натще або через 2-3 години після останнього прийому їжі та за 15-30 хвилин до наступного.
- Яка доза разового прийому? 5-10 грам. 5 грам дорівнюють 1 чайній ложці з гіркою
- Яка кратність прийомів на добу? З метою профілактики достатньо вживати одноразово, а з метою лікування два рази (зранку натще та ввечері).
- Який спосіб приготування? Змішати 1 ч.л. зі 100-200 мл води та настояти 10-15 хв, добре перемішати.
- Який термін прийому? Обмежень щодо вживання немає. Найкращий результат при регулярному прийомі. Перші вагомі результати будуть помітні вже після 10-15 днів вживання

На підставі проведених досліджень вчені переконались, що застосування Спіруліни може зменшити або запобігти цим складним захворюванням. Також слід памятати, що вона має широкий спектр дії при ряді інших захворювань. Наприклад, Спіруліна ефективно корегує: ожиріння, анемії, безпліддя, недостатність лактації, інтоксикації, порушення зору, недостатність ваги, дисбактеріози, сприяє швидкому загоєнню ран, особливо в післяопераційний період. Підтвердження можна знайти тут.
Вчені з США, Японії, Китаю, Росії, Індії та інших країн вивчають цей чудовий продукт, щоб розкрити його потенціал. Однак вже зараз зрозуміло, що ця безпечна та натуральна водорість дає концентроване живлення, що підтримує та забезпечує оптимальне здоров’я людини.
Попередні твердження та дослідження опубліковані в Journal of Medicinal Food.
Проявіть турботу до себе та близьких – поділіться цією інформацією. А ще краще – зробіть маленький подарунок, що буде найкращою інвестицією в здоров’я.